Photography

Despre tipurile de fotografie

Despre tipurile și genurile fotografice se pot spune și scrie multe, fiind un subiect ofertant care ne introduce într-o lume vastă, aranjată pe categorii și subcategorii, fiecare cu particularitățile sale, deoarece fotografia este inspirată din viețile noastre de zi cu zi și deci surprinde o multitudine de cadre, culori, momente ale zilei și multe alte detalii.


Totuși, nu există o fotografie care sa se incadreze 100% într-un singur tipar.


Genurile fotografice se întrepătrund sau pot fi extrem de apropiate, încât uneori este dificil să diferențiem unde se face trecerea dintre ele.


De exemplu, o fotografie cu oameni pe timp de noapte, se încadrează la tipul portret dar și în categoria de fotografie nocturnă. Fotografia de portret, care este și foarte răspândită, o găsim ușor în cam toate genurile de fotografie.


Un alt exemplu bun de melanj al genurilor fotografice este fotografia de călătorie care îmbină fotoreportajul, fotografia arhitecturală, fotografia de natură cu cea de portret și lifestyle. Știm cu toții că în momentul în care călătorim într-un loc nou, ne place să documentăm experiența cu cât mai multe cadre cu ceea ce vedem: oameni, peisaje, clădiri, străzi.


E important, ca fotograf, indiferent ca ești amator sau profesionist, să înțelegi diferențele dintre tipurile de fotografie, deoarece aceste cunoștințe te pot ajuta să-ți formezi un stil fotografic propriu, să descoperi surse noi de inspirație sau să vezi ce mai poți îmbunătăți la munca pe care deja o faci.


În continuare, am să fac o descriere succintă a categoriilor de fotografie pe care eu le cunosc, de care am auzit sau pe care le-am practicat.


Fotografia de natură, după cum ne spune și numele, se referă la imagini care surprind natura. Aceasta categorie se împarte în multe ramuri, de la fotografia macro, la peisaje, wildlife, panorame, astrofotografie, fotografie aeriana și altele. Practic, acest tip de fotografie captează subiecte precum animale, colțuri de natura, plante, insecte, vârfuri montane, fulgi de zăpadă, cerul înstelat, etc. Cadrele sunt de obicei largi, spațioase, frumos colorate, respectând o încadrare plăcută ochiului care să redea frumusețea și unicitatea subiectului.


Fotografia de portret. Aceasta este una din cele mai răspândite forme de fotografie și după cum deja v-ați dat seama, are în centrul atenției omul în diferite ipostaze. Fotografia de portret se îmbină cu cea documentară, socială, cu fotografia de stradă, etc. Ca și subgenuri putem menționa fotografierea celebrităților, fotografia nud și boudoir, cu accente senzuale, sau fotografia de modă unde se scoate în evidență frumusețea modelului. În funcție de cum este abordat subiectul acest gen se află la granița dintre mai multe tipuri de fotografie.


Fotografia de eveniment și corporate. Un tip de fotografie care se axează pe evenimente majore din viața oamenilor: nuntă, botez, petreceri, aniversări, majorate, prezentări, seminarii, evenimente sportive etc. Practic, fotografia de eveniment este o documentare a unui eveniment cu ajutorul imaginilor cu scopul de a promova o companie, de a prezenta angajații acesteia, de a capta cadre cu artiștii și atmosfera de la un concert live sau de a povesti vizual un botez, nuntă, etc. Este o abordare realistă a unui eveniment și se întrepătrunde adeseori cu fotografia de portret.


Fotografia comercială, de produs și imobiliară are scopul de a scoate în evidență calitățile sau caracteristicile unui obiect, și de a le prezenta publicului spre a fi admirate sau cumpărate. Aici intră fotografia cu mâncare, fotografia imobiliară sau de design interior. Astfel, acest tip de fotografie ne influențează deciziile cu privire la ce fel de mâncare comandăm într-un restaurant sau cum ne alegem un apartament.


Fotografia arhitecturală și urbană. O formă a fotografiei care se poate întinde până la fotografia de design, de stradă sau cea fine-art. Fotografia arhitecturală se inspiră din viața de zi cu zi și din ceea ce vedem prin locurile pe care le frecventăm.


Fotografia creativă, fine-art și natură moartă. Aici se încadrează fotografiile în care subiectul este unul sau mai multe obiecte neînsuflețite dispuse în așa fel încât să inducă privitorului o anumită emoție sau stare de spirit. Este foarte subiectivă, depinde foarte mult de realitatea și viziunea artistului, și poate fi dusă până la granița cu alterarea realității și fotografia abstractă.

Sunt sigură că în realitate exista mult mai multe tipuri de fotografie, altele decât cele pe care le-am descris eu mai sus.


Dacă v-am făcut curioși sau v-am aprins cât de cât imaginația, vă las pe voi să le descoperiți pe restul. Nu se știe, poate descoperiți chiar un nou tip de fotografie în călătoria voastră vizuală.